Gutenberg – en helt ny redaktionel arbejdsgang

Gutenberg er navnet på WordPress' nye editor. Med den nye editor åbnes der op for en lang række muligheder, når det kommer til at layoute funktionelle og smukke sider på et WordPress-drevet website.

Gutenberg er først og fremmest “bare” en editor. Alligevel er den revolutionerende, da den åbner op for en masse muligheder, når det kommer til at layoute sider i WordPress.

De, som kender WordPress, er vant til, at en editor ser således ud:

Den klassiske editor til sider egner sig til tekst, billede, video og HTML, som man opbygger individuelt per side.

Men visuelle elementer som f.eks. widgets – det kunne være en teaser, som linker til noget andet indhold – skal placeres i et widgetområde. Altså et dedikeret område, som kan håndtere denne type funktionalitet.

Det betyder mere arbejde for udvikleren og mere arbejde for redaktøren, som skal oprette indhold flere forskellige steder for at sammenstykke en færdig side. Det begrænser også redaktøren i forhold til, hvor der kan placeres bestemte elementer, da widgetområder eller tekstfelter ikke kan rykkes frit rundt.

Det er ét eksempel på nogle af de udfordringer, som Gutenberg fejer af banen. Den nye Gutenberg editor ser således ud:

I Gutenberg arbejdes der med blokke. Hvert indholdselement er sin egen blok, og alle sider håndtere alle typer af blokke.

Kåre Mulvad Steffensen

Hvis vi bruger eksemplet fra før med widgets, så betyder det, at man nu frit kan blande widgets og tekster uafhængigt af “faste pladser”. Widgets, som vi kender dem, bliver i fremtiden bygget som blokke.

Det giver redaktøren en stor frihed til selv at layoute sider. En ekstra bonus ved denne editor er muligheden for at gemme en blok, f.eks. en tekstblok, i en mappe og tilføje den med et enkelt klik til andre sider. Rettes der i teksten ét sted, rettes den automatisk alle andre steder, hvor den samme blok er benyttet. Dét er noget, mange vil få glæde af!

Meget mere end en pagebuilder

På mange måder minder Gutenberg om en simplificeret pagebuilder, som dog er langt nemmere at benytte end dem, vi kender i dag. Hos Peytz & Co bruger vi aldrig pagebuilders, når vi bygger WordPress sites. Vi oplever at de strider imod hele tanken bag WordPress, som er at det skal være nemt og brugervenligt at oprette og redigere indhold. Derudover ser vi ofte, at de forringer performance, både når det kommer til loadingtider og SEO.
Med Gutenberg vil det være muligt at lave endnu bedre layouts i WordPress uden at benytte en pagebuilder.

Gutenberg er under konstant udvikling og vil med tiden blive endnu mere integreret i hele WordPress platformen.

JVN DEBUG1
content === false
content stored
1
JVN DEBUG2
content === false
content stored
1
JVN DEBUG3
content === false
content stored
1